Przygotowując swój ślub i wesele, musimy poświęcić masę czasu oraz bardzo wiele pracy w przygotowania, których dokonujemy w celu sprawienia, by ten jeden dzień ślubu był dla nas wyjątkowy. Przygotowania są bardzo różne i dotyczą wielu spraw, w związku z czym przed ślubem mamy naprawdę bardzo dużo na głowie i łatwo zapomnieć o niektórych ustaleniach czy kwestiach, które powinny być jeszcze ustalone. Kwestią, o której bardzo często zapominamy przy przygotowaniach do ślubu czy wesela, jest kwestia jedzenia na weselu. Zazwyczaj głębiej zastanawiamy się tylko nad salą, w jakiej chcielibyśmy, żeby nasze wesele się odbyło, przy czym zazwyczaj takie sale oferują swoje posiłki i o tym zapominamy już pomyśleć, nie mamy nawet pojęcia, czy jedzenie oferowane przez daną salę w ogóle będzie nam smakowało. Zwykle zgadzamy się po prostu na dany pakiet posiłków i nie zastanawiamy się nad tym głębiej, ponieważ ważniejsze wydają nam się inne kwestie, na które poświęcamy więcej czasu przy przygotowaniach przedślubnych. Ustalając menu weselne, należy pomyśleć o kilku nieoczywistych kwestiach, by wszyscy na weselu – zarówno państwo młodzi, jak i goście weselni, byli jak najbardziej zadowoleni.
Analiza potrzeb
Tak samo jak planujemy wiele innych przygotowań do ślubu i wesela, tak samo musimy, a przynajmniej powinniśmy zaplanować kwestię jedzenia. W końcu czas od rozpoczęcia ślubu aż po sam koniec wesela to naprawdę wiele godzi, więc w tym czasie para młoda powinna zapewnić swoim gościom przyzwoite posiłki według ustalonego przez siebie planu. Ustalając menu, warto pomyśleć o naszych potrzebach, a także o potrzebach naszych gości. Jeśli na przykład wiemy, że na naszym weselu będą osoby, które nie jedzą mięsa lub też nawet sami go nie jadamy, warto dla takich osób zapewnić pełne bezmięsne posiłki z różnymi zamiennikami, by wszyscy goście byli możliwie jak najbardziej zadowoleni i żeby mieć pewność, iż każdy się na naszym weselu naje. Również należy wziąć pod uwagę różnego typu uwarunkowania żywnościowe pod kątem zdrowotnym, na przykład jeśli wiemy, że ktoś z naszych gości jest uczulony na dane składniki w daniach, należy upewnić się, iż do wyboru znajdą się także takie dania, które te osoby będą mogły bez problemu zjeść i będą najedzone przez cały czas trwania wesela. Dodatkowo także, jeśli zapraszamy na swój ślub i wesele dzieci, zdecydowanie warto pomyśleć także o nich. Nie wszystkie dzieci będą przecież jadły to samo, co dorośli. Warto wtedy ustalić różne pozycje w menu, które byłyby przeznaczone głównie dla dzieci.
Wstępna degustacja
Zastanawiając się, jakie dania na wesele sprawdzą się najlepiej, należy przede wszystkim pomyśleć o tych daniach, które sami lubimy najlepiej. Przecież dzień ślubu i wesela to ma być nasz dzień jako państwa młodych, stąd trzeba pomyśleć o tym dniu w nieco egoistyczny sposób i przede wszystkim pomyśleć, co sami lubimy, również w kwestii jedzenia, a może nawet i przede wszystkim w tej kwestii. Myśląc o swoich ulubionych daniach, warto spojrzeć na ofertę menu oferowaną przez salę weselną bądź jeśli nasza sala nie oferuje posiłków, to należy spojrzeć na ofertę miejsc, z których moglibyśmy zamówić catering. Najlepiej na samym początku sprawdzić, czy w danych ofertach znajduje się wszystko, co chcielibyśmy, żeby się znalazło, a jeśli nie, to warto zapytać, czy można w tych oferowanych menu wprowadzić jeszcze jakieś zmiany i czy byłaby możliwość przygotowania takich posiłków, jakie chcielibyśmy, żeby znalazły się w menu weselnym. Jeśli gotowe menu spodoba nam się pod względem pozycji, warto pomyśleć o tym, czy te posiłki w ogóle by nam smakowały, ponieważ jak wiadomo, każdy gotuje nieco inaczej, a nasze smaki mogą się różnić, dlatego najlepiej jest spróbować omówić się na degustację dań, by mieć całkowitą pewność, że w dniu wesela nie zawiedziemy się przygotowanymi posiłkami.
Dodatkowe informacje o menu na wesele
W przypadku wyboru cateringu, ważne jest, aby sprawdzić opinie innych klientów i poprosić o referencje od dostawcy. Dobry catering powinien być nie tylko smaczny, ale także profesjonalnie zorganizowany i obsługiwany. Nie zapominajmy również o różnorodności dań. Warto uwzględnić różne rodzaje mięs, ryb, warzyw oraz potrawy wegetariańskie i wegańskie. Zapewnienie różnorodności w menu sprawi, że wszyscy goście będą mieli coś dla siebie i będą zadowoleni. Pamiętajmy również o podawaniu przekąsek i napojów w trakcie wesela. Można rozważyć bufet z przystawkami, deszczowymi kanapkami, owocami czy serami. To doskonała okazja, aby goście mogli przekąsić coś między tańcami i zabawą. Nie zapominajmy również o deserach! Wybór różnych słodkości, takich jak tort weselny, mini pączki, babeczki czy tiramisu, z pewnością ucieszy wszystkich miłośników słodkości.
Podsumowując, wybór odpowiedniego menu weselnego to ważny element przygotowań, który warto dokładnie przemyśleć. Uwzględnienie różnych preferencji i uwarunkowań żywieniowych gości oraz własnych gustów pozwoli stworzyć wyjątkowe i smaczne doświadczenie kulinarne dla wszystkich uczestników wesela. Pamiętajmy, że jedzenie jest ważnym elementem, który tworzy atmosferę i zapewnia satysfakcję naszym bliskim i gościom.